Beschut wonen, ambulant

Beschut wonen, ambulant
Naast beschermd wonen in ons gezinshuis met 24 uurs begeleidings aanwezigheid kun je ook meer zelfstandig wonen met 24/7  begeleidings bereikbaarheid dit heet; beschut wonen, ambulant.

Beschut wonen, ambulant is een voorziening vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Beschut wonen, ambulant is er voor jongeren vanaf 18 jaar die door psychische klachten of psychosociale problemen of een cognitieve beperking  (nog) niet zelfstandig kunnen wonen. Het kan dan gaan om jongeren met Autisme, Autisme gerelateerde problematiek of jongeren met LVB problematiek.

Druppelwoning
Voor beschut wonen, ambulant hebben we een aantal woningen, dit noemen we een druppelwoning. Een druppelwoning is een woning die toebehoort aan het gezinshuis, het kan dan gaan om een appartement of een ééngezinswoning.  De druppelwoning(en) bevindt(en) zich in de directe nabijheid van het gezinshuis.

Als een jongere beschut-ambulant gaat wonen, betekent dit dat deze de woning van ons huurt en dus zelf verantwoordelijk is voor de kosten die het het wonen met zich mee brengt. afhankelijk van de inkomsten heeft de jongere recht op huurtoeslag.

24 uurs begeleidings beschikbaarheid
Beschut wonen, ambulant kenmerkt zich door vaste begeleidings momenten en 24/7 begeleidings bereikbaarheid. De begeleiding wordt vormgegeven door de gezinshuisouders of een medewerker van ons zorgteam.

Bij beschut wonen, ambulant is de jongere meer dan bij het beschermd wonen in het gezinshuis, in staat om zelf sturing te geven aan zijn leven.

Voor zowel  de jongere als ouders/ verzorgers is het een geruststellende gedachte dat je ten alle tijden gebruikt kunt maken van de faciliteiten die het gezinshuis biedt en je terug kunt vallen op personen die jou kennen. Hierbij kun je denken aan; invulling van het  sociale leven, het voorkomen van vereenzaming door gezamenlijke activiteiten te ondernemen. Ook is het mogelijk om mee te eten in het gezinshuis als blijkt dat het zelfstandig koken (nog) een te grote taakbelasting is, maar ook voor een avond tv kijken, je verjaardag vieren of tijdens de feestdagen kan de jongeren terug vallen op de geborgenheid van het gezinshuis.

Samen of alleen
In een druppelwoning, woon je in principe zelfstandig, maar in overleg met je ouders/verzorgers en behandelcoördinator is er de mogelijkheid om hier samen te gaan wonen, zowel met een partner als met een medebewoner van het gezinshuis.

Of het beschut wonen, ambulant nu een opstap is naar het toekomstige begeleid zelfstandig wonen of als definitieve woonvorm, het belangrijkste is, dat je een woonplek hebt die bijdraagt aan dagelijks geluk.